Vrijwilligerswerk hoeft niet belangeloos te zijn


Vrijwilligerswerk doen klink voor sommigen wellicht als iets dat je pas doet als je écht niets beters meer te doen hebt. Zo van: als ik straks met pensioen ben en van gekkigheid niet meer weet wat ik moet doen, is dat altijd nog een optie.

Toch is het helemaal niet zo’n gek idee om al eerder vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat je iets vrijwillig doet, wil namelijk nog niet zeggen dat je er zelf geen belang bij hebt. In tegendeel: het doen van vrijwilligerswerk kan voor jezelf ook veel opleveren, zoals het ontwikkelen van vaardigheden, het opdoen van kennis en kunde die van pas kunnen komen op de betaalde arbeidsmarkt en het opdoen van nieuwe ervaringen. Je werkt dus wel vrijwillig, maar niet belangeloos: en daar is helemaal niets mis mee. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen de meerwaarde van vrijwilligerswerk: Nederland telt inmiddels zo’n 5,5 miljoen vrijwilligers.

Er is een enorme verscheidenheid aan vrijwilligersbanen, zodat er altijd wel iets bijzit dat aansluit bij je interesses. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat jongeren die klaar zijn met hun studie een tijdje vrijwilligerswerk in het buitenland gaan doen. Zo zien ze iets van de wereld, doen ze waardevolle ervaringen op en betekenen ze iets voor een ander. De een kiest er voor om gehandicapte kinderen in Nepal op school te ondersteunen en een ander gaat watervoorzieningen in Mali aanleggen.

vrijwilligerswerk

Maar ook in eigen land is er genoeg te doen: geld ophalen voor het Rode Kruis, voetbaltraining geven bij de plaatselijke voetbalvereniging, gehandicapten een leuke vakantie bezorgen, als cliniclown zieke kinderen vermaken, ouderen de krant voorlezen, koken voor daklozen…..de betaalde arbeidsmarkt mag op het moment beperkt zijn, op de vrijwilligersmarkt zijn ontzettend veel interessante functies te vinden. Zoveel, dat het lastig kan zijn om een keuze te maken. Verschillende tools, zoals korte vragenlijsten op internet, kunnen helpen bij het maken van je keuze.