Vrijwilligers hebben minder vaak hoge bloeddruk

Geplaatst op jun 20, 2013


Uit een onderzoek van de Carnegie Mellon University blijkt dat ouderen die minimaal 200 uur per jaar aan vrijwilligerswerk besteden minder vaak een hoge bloeddruk hebben. De kans op hoge bloeddruk zou volgens het onderzoek dankzij vrijwilligerswerk met ongeveer 40 procent afnemen.

Twee onderzoekers bekeken de medische gegevens van ruim 1.150 Amerikanen tussen de 51 en de 91 jaar en al deze personen kregen in zowel 2006 als 2010 een interview over hun vrijwilligerswerk en sociale en psychologische factoren. Daarnaast werd de bloeddruk van alle deelnemers gemeten.

imagesDe bloeddruk van alle deelnemers was bij aanvang van het onderzoek normaal, maar na afloop van het onderzoek bleek dat mensen die minstens 200 uur per jaar aan vrijwilligerswerk besteed hadden minder vaak een hoge bloeddruk hadden. Het hebben van een hoge bloeddruk had alleen een relatie met het aantal uren dat werd gewerkt en niet met het soort of type vrijwilligerswerk.

Volgens de onderzoekers zou de oorzaak kunnen liggen in het sociale contact dat ouderen tijdens vrijwilligerswerk hebben. Ouderen die geen of weinig vrijwilligerswerk uitvoeren hebben minder sociale contacten en het zou daarom zomaar kunnen dat hoge bloeddruk mede ontstaat door het gebrek aan sociaal contact.