Van bedrijfsuitje naar maatschappelijk verantwoord uitje

Geplaatst op sep 26, 2014


Wist je dat het begrip ‘bedrijfsuitje’ een Japanse uitvinding is? In de Japanse samenleving was (en is) het veel normaler dan bij ons om lange werkdagen te maken. Vroeger waren werkweken van 100 uur zelfs meer regel dan uitzondering! Om te voorkomen dat hun werknemers daar aan onderdoor gingen, moesten de Japanse bedrijven dan ook iets bedenken om te zorgen voor meer ontspanning. En zie daar: het bedrijfsuitje was geboren.

Ook in Nederland sloeg het bedrijfsuitje aan. Lekker survivallen met collega’s, een kookcursus volgen of met z’n allen steppen door de stad… wie kent het niet? In Nederland is het echter steeds meer een gewoonte om een bedrijfsuitje niet alleen leuk te laten zijn, maar ook nog eens nuttig. Meer en meer bedrijven en organisaties zetten zich op het jaarlijkse bedrijfsuitje in voor anderen. Met de hele afdeling een buurthuis schilderen levert immers een grotere bijdrage aan de maatschappij dan die ludieke puzzeltocht!

Alle voordelen op een rijtje

Het is natuurlijk een goed visitekaartje voor een bedrijf dat zich op deze manier inzet voor de samenleving. Bovendien wordt het goede doel wat hiermee ondersteunt wordt, er ook écht beter van. Er zijn echter meer redenen om ook met jouw organisatie de handen in één te slaan en je met het bedrijf aan te melden als vrijwilliger:

  • Het wij-gevoel wordt versterkt door het samenwerken voor een goed doel én het maakt de werknemers trots om zich hiervoor in te mogen zetten.
  • Er ontstaat een beter contact met de omgeving wanneer gekozen wordt voor een lokaal project.
  • Afdelingen en projectgroepen krijgen een hechtere band door het samenwerken.
  • In een dergelijk project kunnen talenten en vaardigheden verder ontwikkeld worden.
  • Het geeft de medewerkers iets om gezamenlijk naar uit te kijken. Dit motiveert ook op de werkvloer.

Op deze manier wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen gecombineerd met een dag er op uit. Lekker weg uit het kantoor of van de werkvloer. Wat je dan krijgt? Een MVU natuurlijk: een maatschappelijk verantwoord uitje!

bomen_planten_rally_bedrijfsuitje

Zoals gezamenlijk bomen planten