Bedrijven zijn steeds vaker betrokken bij vrijwilligerswerk

Geplaatst op dec 10, 2014


Met al het nieuws over bedrijven die zich meer druk maken over het vullen van de eigen zakken, zouden we haast vergeten dat er ook organisaties zijn die wel iets voor de samenleving willen betekenen. Zij zetten zich vrijwillig in om anderen te helpen en ondersteuning te bieden aan mensen die dat kunnen gebruiken. Dat zijn de initiatieven die wij een warm hart toedragen!

Onlangs organiseerde uitvaartverzorger DELA voor de vijfde keer haar DELA DoeGoedWeek. Hierbij staken ruim 400 medewerkers van deze coöperatie de handen uit de mouwen als vrijwilliger bij organisaties die vaak mensen of middelen te kort komen om hun werk goed uit te kunnen voeren.

“We horen vaak van onze collega’s dat als zij eenmaal de eerste stap hebben gezet als vrijwilliger, ze voelen hoe betekenisvol je als vrijwilliger voor een ander kunt zijn. Het verrijkt je leven.” – Mia van Eijl, manager van het DELA goededoelenfonds.

Dit jaar werden achttien organisaties, waaronder voedselbanken, verpleeg- en opvanghuizen en Staatsbosbeheer, door heel Nederland geholpen door de vrijwilligers van DELA. Het doel van de DoeGoedWeek is niet alleen om natuurlijk de organisaties op deze manier te helpen, maar ook om zo het vrijwilligerswerk en de maatschappelijke betrokkenheid onder medewerkers te stimuleren.

2014_dela_doegoedweek

105 medewerkers van DELA hebben zich tijdens de DoegoedWeek ingezet voor de voedselbanken

Landelijk de handen uit de mouwen

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en organisaties in Nederland die zich ervan bewust zijn dat zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Een bekende actie is het landelijke NLdoet van het Oranje Fonds.

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland waarbij ook bedrijven zich aan kunnen sluiten. Dat dit al jarenlang een groot succes is, blijkt wel uit de cijfers: in de afgelopen tien jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen uitgevoerd en hebben 1,5 miljoen mensen zich daarvoor ingezet.

Volgend jaar wordt NLdoet op 20 en 21 maart gehouden en het is uiteraard mogelijk om ook met jouw organisatie mee te doen als vrijwilliger!

626224

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima helpen mee op een kinderboerderij tijdens de vrijwilligersactie NLdoet

Multinational staat midden in de maatschappij

Ook multinational Shell zet zich als bedrijf in voor de Nederlandse samenleving. Binnen deze organisatie bestaat al meer de 40 jaar het Shell Vrijwilligers Fonds. Hierdoor is het voor Shell-medewerkers en –gepensioneerden die vrijwilligerswerk doen mogelijk om een financiële bijdrage kunnen aanvragen voor hun vereniging.

Daarnaast ondersteunt Shell tal van andere projecten die een bijdrage leveren aan de maatschappij, zoals het uitloven van een bachelor master prijs voor de beste bachelor- en masterscriptie op het gebied van technologie en innovatie, organiseren ze een Shell eco-marathon en richten zij zich op onderwijs.

mainimage.244436710

Shell helpt mee aan een hiphop nummer over Verkeer en Veiligheid

Het belang van vrijwilligerswerk

We durven voorzichtig te concluderen dat het vrijwilligerswerk steeds belangrijker wordt in het Nederlandse bedrijfsleven. Niet alleen omdat er duizenden vrijwilligers zijn die onze maatschappij draaiende houden, maar ook doordat steeds meer bedrijven hier – op vrijwillige basis – hun steentje aan bij willen dragen. Vrijwilligers werk is dan ook een nieuwe vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen, een prima ontwikkeling in de huidige bedrijfscultuur!