Afrika nog steeds veilig voor vrijwilligerswerk

Geplaatst op apr 10, 2013


vrijwilligerswerk afrikaNa de moord op Afke Kuipers vorige maand vragen veel mensen zich af of Afrika nog wel veilig is om vrijwilligerswerk te doen. Afrika is natuurlijk groot en iets over Afrika algemeen zeggen is lastig, maar volgens organisaties die actief zijn in het gebied is het voorval vorige maand een dramatisch incident.

Volgens Sofia Osburn van de organisatie Intern South Africa is het duidelijk dat er altijd risico’s zijn bij het werken in arme gebieden, maar deze risico’s zouden normaal gesproken acceptabel zijn. Het is volgens Osburn bovendien belangrijk dat je goed met de risico’s omgaat.

Ze geeft als voorbeeld dat je niet opzichtig met je nieuwe iPhone of dure Canon spiegelreflex camera op straat moet lopen ook raadt ze het meenemen van meer contant geld dan nodig af. Criminelen letten goed op details en je maakt jezelf daarmee direct een target. Sowieso moet je in een onbekende omgeving altijd wat voorzichtiger zijn.

Tot slot geeft Osburn ook aan dat het in het geval van een overval altijd het beste is om rustig te blijven en mee te werken met de overvallers. Overvallers staan stijf van de adrenaline en wanneer jij onverwacht reageert is de reactie van de overvallers ook niet te voorspellen.